Horns-largeJoe Hill is het pseudoniem van Joseph Hillstrom King. Hij is een Amerikaanse prijswinnende auteur en comic boeken schrijver. Hill is de tweede zoon van auteurs Stephen en Tabitha (Spruce) King. Hij is geboren in Hermon, Maine op 4 juni 1972 en opgegroeid in Bangor, Maine.

Joe Hill heeft ondertussen al 4 romans op zijn naam: Heart-Shaped Box (Zwart Hart), Horns (Hoorns), NOS4A2 (Nosferatu) en The Fireman (geen Nederlandse uitgave hiervan). Ook heeft hij een verhalenbundel uitgebracht genaamd 20th Century Ghosts (geen Nederlandse uitgave hiervan). In 2017 is er een nieuwe collectie van novelles uitgekomen, Strange Weather (ook hier weer geen Nederlandse vertaling). Samen met zijn vader, Stephen King, heeft hij 2 kortverhalen geschreven die wel in het Nederlands zijn uitgegeven: Throttle (Hoogste Versnelling) en In The Tall Grass (Het Hoge Gras). Naast romans schrijft hij ook scripts voor comics waarvan Locke & Key de bekendste is en natuurlijk Wraith, wat een voorloper is van NOS4A2.

Carrière:

Joe Hill & SKToen Hill 9 jaar oud was heeft hij meegespeeld in de film Creepshow (1982), geschreven door zijn vader en met George A. Romero als regisseur.

Joe koos ervoor om onder het pseudoniem Joe Hill (een referentie naar de geëxecuteerde activist en songschrijver naar wie hij ook genoemd is) te gaan schrijven in 1997, omdat hij wilde proberen het te maken zonder de King referentie. Nadat hij een zekere mate van succes had behaald bevestigde Hill in 2007 dat hij Joe Hillstrom King was, na een artikel het jaar daarvoor in Variety dat zijn identiteit al verklapt had.

Joe Hill is in het verleden aangenomen bij de Ray Bradbury vereniging. Hij heeft de A. E. Coppard Long Fiction Award in 1999 voor Better Than Home mogen ontvangen en ook de William L. Crawford prijs voor Best New Fantasy Writer in 2006 en in datzelfde jaar de World Fantasy Award for Best Novella voor Voluntary Commital. Zijn verhalen staan in verschillende bladen zoals Subterranean Magazine, Postscripts en The High Plains literary Review en in veel verzamelbundels als The Mammoth Book of Best New Horror en The Year’s Best Fantasy and Horror.

Hill’s eerste boek, de gelimiteerde verzamelbundel 20th Century Ghosts gepubliceerd door PS Publishing in 2005, bevat 14 kortverhalen en won de Bram Stoker Award voor Best Fiction Collection samen met de British Fantasy Award voor Best Collection en Best Short Story: Best New Horror. In oktober 2007 kwam er een herdruk door Hill’s uitgevers uit de US en UK zonder de extra’s van de PS editie maar wel met één nieuw verhaal.

Zijn eerste roman, Heart-Shaped Box (Zwart Hart), werd gepubliceerd door William Morrow/Harper Collins (US) op 13 februari 2007 en door Victor Gollancz Ltd (UK) in maart van hetzelfde jaar. De roman steeg tot nummer 8 in de New York bestsellers lijst op 1 april 2007.

Op 23 september 2007 kreeg Hill op de 31ste Fantasycon van de British Fantasy Society de allereerste Sydney J. Bounds Best Newcomer Award .

Joe Hill Head KeyHill is ook de auteur van Locke & Key, een comics reeks gepubliceerd door IDW Publishing. Het eerste nummer was op 20 februari 2008 in één dag uitverkocht. Een gebundelde uitgave van Subterranean Press raakte eveneens binnen 24 uur na de aankondiging al uitverkocht.

Zijn tweede roman, Horns (Hoorns), werd uitgegeven op 16 februari 2010. Een verfilming hiervan kwam in 2014 in de bioscoop, geregisseert door Alexandre Aja.

NOS4A2 (Nosforatu), zijn derde roman, dateert van 30 april 2013. Deze piekte op nummer 5 van de New York Best Times Bestseller List.

De vierde roman, The Fireman, is ondertussen al uit sinds 17 mei 2016 (US), 7 juni 2016 (UK). Deze kwam de New York Bestsellers list binnen op de 1ste plaats, wat het ineens het best scorende boek maakt van Joe tot nu.

Sinds najaar 2017 is er een collectie van vier mini novelles uit, Strange Weather.

Tussen zijn verschillende niet gepubliceerde werken is er eentje bij die hij samen met zijn vader deels heeft afgewerkt getiteld Butt Only Darkness Loves Me, wat samen wordt bewaard met andere Stephen King documenten in de Special Collections Unit of the Raymond H Fogler bibliotheek aan de University of Maine in Orono, Main.