Locke & Key is een Amerikaanse comic, geschreven door Joe Hill met Gabriel Rodriguez als tekenaar en uitgegeven door IDW.

Het verhaal gaat over de Locke kinderen: Tyler, Kinsey en Bode, die na de gruwelijke moord op hun vader, Rendell, samen met hun moeder, Nina, verhuizen naar het Keyhouse in Lovecraft. Wat ze niet weten is dat er nog steeds een demon, Dodge, uit hun vader zijn verleden zint op wraak voor wat er jaren geleden gebeurt is en dat hij niet zal stoppen tot hij alle sleutels heeft die in het verleden zijn gemaakt en dan vooral de Omega sleutel! Want die zijn vervaardigd uit Whispering Iron, brokken van demonen die hebben getracht onze wereld binnen te dringen, en kunnen magische dingen als je ze gebruikt op deuren (en mensen)…

Het verhaal wordt verteld in 3 acts, met elk 2 zesdelige verhaallijnen. Act 1, Welcome To Lovecraft, is verdeeld in 6 delen en kwam uit op 20 februari 2008. Deze comic was uitverkocht op 1 dag! Deel 2, Head Games, kwam uit op 22 januari 2009 en bestaat eigenlijk uit 4 delen met een alleenstaande inleiding, Intermission of The Joe Ridgeway Story, en een alleenstaande conclusie, Army Of One.

Act 2 van het Locke & Key verhaal bestaat uit 2 limited zesdelige miniseries. Crown Of Shadows is de eerste en begon in het najaar van 2009 gevolgd door Keys To The Kingdom die uitkwam in augustus 2010.

De eerste verhaallijn van act 3 noemde eerst Time & Tide maar werd uiteindelijk getiteld Clockworks in juli 2011. De conclusie kwam er in november 2012 met Alpha & Omega.

 

Daarbuiten zijn er nog vier one-shots: In the Can was een extra comic bij de 10de verjaardag editie van IDW, The First Decade, Open The Moon (Guide To The Known Keys) uit november 2011 en Grindhouse, augustus 2012. Deze drie zijn in 2016 gebundeld in één luxe hardcover en  maken deel uit van een nog te vervolledigen zesdelige reeks van one-shots, The Golden Age. Sinds december 2016 is er een nieuwe one-shot uitkomen, genaamd Small World.

Locke & Key heeft ook prijzen gewonnen: 2009 Eisner Award for Best Limited Series, met Joe ook genomineerd als Best Writer. Ook in 2009 de British Fantasy Award for Best Comic or Graphic Novel. In 2011 won Joe Hill de Eisner Award for Best Writer en was er een nominatie voor Best Single Issue, Best Continuing Series en Best Penciller. In 2012 kregen ze weer de British Fantasy Award for Best Comic or Graphic Novel.

Sinds 2009 maakt Israel Skelton officiële replica’s, juwelen, borstbeelden en pins van de sleutels.

In 2012 lanceerde Cryptozoic Entertainment een kaartspel gebaseerd op de serie.

Alle 6 boeken zijn omgezet in een 13 uur durend luisterspel, uitgegeven op 5 oktober 2015. Geproduceerd door AudioComics voor Audible Studios met William Dufris als regisseur. Tussen de bijna 50 stem acteurs zitten ook Joe Hill zelf, Gabriel Rodriguez en Stephen King!

De kans op een film, heeft Joe Hill al laten weten, zit er niet meer in maar een TV serie wordt momenteel mogelijk gemaakt door IDW zelf.