Een wereldwijde uitbraak van een virus waardoor je spontaan ontbrand, een mysterieuze brandweerman, de beschaving zoals wij ze kennen die tot as wordt herleidt en een zwangere verpleegster, Harper Willowes, die daartussen alles wil doen om haar ongeboren kind een toekomst te geven, dat zijn de ingrediënten die Hill gebruikt om zijn lezers in vuur en vlam te zetten voor The Fireman!

Alles begint met de Draco Incendia Trychophyton oftewel Dragonscale, het virus dat de wereld rondgaat, waardoor je spontaan ontbrand. Het begint met een paar plekken die zich stilaan uitbreiden tot donkere, mooie tekeningen met gouden accenten. En wanneer je ze eenmaal hebt is er geen weg terug, dan weet je dat je al branden tot je einde zal komen… Of niet, want Harper komt nadat ze moet vluchten van haar man terecht bij een kleine commune in een verlaten park, kamp Wyndham, waar ze de Dragonscale met gezang en eerbied omarmd hebben. Zal ze in staat zijn om er ook vrede mee te nemen dat deze ziekte haar overheerst? Of zal haar ongeboren kind uiteindelijk mee tot as vergaan?

The Fireman is een apocalyptisch verhaal met een twist, het zijn deze keer niet de overlevenden die vechten tegen diegene met een virus maar het zijn net de geïnfecteerde die moeten zien te overleven in een wereld waar meedogenloze quarantaine patrouilles en crematie crews op hen jagen! Maar het gevaar komt niet enkel van buiten het kamp!

Het boek is een geweldig goede page turner. Je leeft mee met elk personage en wanneer je dacht dat je mee was met het verhaal, komt Hill weer met iets anders. En als je ook van zijn vader, Stephen King, zijn werk houdt dan zullen de paar easter egg’s je zeker opvallen. Dit is Joe Hill op zijn best en we kunnen alleen maar hopen dat we er zo nog meer mogen lezen!

Ben E.