Joe Hill, ons allen bekend van de apocalyptische The Fireman, is er weer met een nieuw boek en deze keer is het niet één verhaal maar vier kortverhalen of mini novelles zoals hij ze zelf noemt. Laat je niet om de tuin leiden door de titel, want de bizarre weersomstandigheden zijn een extraatje terwijl Joe je meesleept in de ‘avonturen’ van de hoofdpersonages.

Het eerste verhaal, Snapshot, gaat over Michael Figlione. Michael is een tiener in laat 1980. Wanneer hij zijn oudere buurvrouw, Shelly Buekes, redt nadat hij haar op straat verward en radeloos ziet, komt hij regelrecht op rampkoers met een vreemd persoon die we leren kennen als de ‘De Phoenician’ en ‘De Polaroid Man’. Een zwaar getatoeëerde man met een witte Cadillac en een bijtende houding, de Phoenician heeft een camera bij zich die herinneringen afneemt van de persoon die gefotografeerd wordt. Wanneer Michael hem uitdaagt, leidt dit tot een dodelijke confrontatie.

Met Aloft gaan we op pad naar hogere sferen. Cellospeler Aubrey Griffin komt er op het laatste moment achter dat hij toch niet uit een vliegtuig wil springen om een vrouw te imponeren. Maar wanneer de skydiving les in het gedrang komt door motorproblemen heeft hij geen keus. De afschrikwekkende afdaling eindigt abrupt, niet op de grond, maar met Griffin op een desolate, zachte wolk. Niet alleen valt Aubrey er niet door, wat op zich al vreemd is, ook zijn wensen komen telepatisch tot leven dankzij de wolk.

Met de favoriete weekend bezigheden uit Amerika in gedachten, namelijk de vele schietpartijen, schiet Joe met Loaded recht in de ‘bullseye’. Op jonge leeftijd ziet Aisha Lanternglass dat haar neef, Colson, wordt verward met een carjacker en neergeschoten wordt door de politie. Jaren later is Lanternglass een voor de krant werkende journalist en onderzoekt ze een dodelijke schietpartij in een winkelcentrum. Irakoorlog veteraan, Randall Kellaway, is daarbij de held die een dodelijke liefdesruzie in een juwelenwinkel eindigt en daarbij een grotere tragedie voorkomt. Althans, zo lijkt het, maar niets is minder waar. Aisha ontrafelt stukje bij beetje het mysterie terwijl Kellaway verder afdaalt in een bloederige spiraal van moord.

En tot slot wordt Strange Weather afgesloten met echt vreemd weer. Rain vertelt het verhaal van de dag dat het vlijmscherpe, kristallen nagels begint te regenen. Kijkend vanuit de garage bij de buren ziet Honeysuckle Speck dat haar levenspartner Yolanda en Yolanda’s moeder worden getroffen door de dodelijke neerslag. Niemand kan de tragedie verklaren, maar Honeysuckle beslist de volgende dag om op pad te gaan en het verlies mee te delen aan Yolanda’s vader.
In zijn nawoord heeft Hill het erover dat dit vreemde weer wel eens betrekking kan hebben met The Fireman. Hij had plezier met het opschrijven van dit avontuur van de harde tante die Honeysuckle is, of zoals de Russische buur haar omschrijft: “You are like if Miss Marple haff baby with Rambo Balboa.” (Alsof Miss Marple een baby zou hebben met Rambo Balboa).

Joe heeft na The Fireman, die op sommige momenten traag en log was maar toch fris en vernieuwend, weer een knap staaltje van hoe een verhaal moet zijn neergepend. Hij laat zien, met deze 4 mini novelles, hoe hij in elk genre zijn mannetje kan staan en de lezer vastneemt om mee te nemen naar een andere wereld vol met vreemd weer!

Het is dan ook enorm spijtig dat na het niet vertalen van The Fireman, ook deze keer onze Nederlandse uitgeverijen het laten afweten om dit boek te vertalen en de magie van Joe Hill dus weer niet kan gedeeld worden met de lezers die een boek graag in hun eigen taal lezen.

Strange Weather komt in US uit op 24 november 2017 en in UK op 7 november 2017.